Det beste fra norsk journalistikk er open source.

Vell, rent opphavsrettslig er ikke dette helt sant, men det er sant at forklaringen om hvordan journalisten graver (kildekoden), på de beste journalistiske prosjektene i Norge er tilgjengelige for offentligheten. Pakket pent inn som metoderapporter.

Personlig savnet jeg en Mikael Blomkvist i norsk journalstikk. En intelligent, sta og evig gravende søker på jakt etter sannheten. Til min store glede og forbauselse har vi mange. De beste metoderapportene fra SKUP-prisen inneholder nok detaljer til å være bedre lesning enn nyhetsartiklene de bidro til. Jeg anbefaler med andre ord, på det varmeste, å lese disse.

”Det beste”

Bidrag til SKUP-prisen fordrer en metoderapport. De siste 11 årenes rapporter ligger på nett. Vi venter på at 2009 skal legges ut. Jeg har ikke lest alt her, det er ganske mye. Men det jeg har lest er av overraskende høy kvalitet, og er så underholdende at det kan konkurrere med de fleste kriminalromaner, og danker ut dagsavisene. For at du skal kunne arrestere meg på min entusiasme legger jeg ved noen pekere til rapporter som rocket ved min pessimistiske oppfattelse av dagens copy/paste-journalistikk.
Blomkvist finnes.

  • 2008
    • Avsløringen av Nakenprat (.doc)
    • Mitt skip er lastet med… (.doc)
    • Universitetsbløffen (.doc)
  • 1999
    • Ny hovedflyplass (.html)

Det er mye mer goodies her, men som nevnt et relativt stort og omfattende materiale.

Benji

Det er lenge siden Watergate, men fortsatt fint at noen graver.

Betale for å delta i nettdebatten?

Betaler du for å kommentere på db.no? Uten å være klar over det, så gjorde jeg det. Hadde det ikke vært for at noen (hjorthen) er mer våken enn meg, så hadde min profil hos db.no kostet 5kr i måneden, helt til jeg omsider (får jeg håpe) ville ha sett det på telefonregningen.

FBI og forbrukerombudet har jevnlig advart om hvordan «gratis» mobil-tjenester viser seg å være inngangsporter til månedlige betal-tjenester. Som vi lærer av Chris Anderson i boken FREE (som er gratis): noen betaler alltid for ting som er gratis. Hos db.no er dette nå oss, og flere enn meg helt sikkert uten å være klar over det.
Å kommentere på db.no er muligens er tjeneste verdt å betale for, 5kr er ikke dyrt, og jeg er ikke et barn, men jeg var ikke klar over at jeg var registrert som betalende kunde hos db.no.
Det liker jeg slett ikke.
Fortsett å lese Betale for å delta i nettdebatten?

Sulten på gratis lydbøker?

Hva med å lese inn en selv?

Jeg har tidligere snakket om Librivox, og hvordan lydbøker som havner i «public domain» (allemannseie) blir lest inn av frivillige og delt som lydfiler til nedlasting og podcasting.

Nå kan du selv bidra, der spørres etter norske fortellende stemmer på «wither norway» i bloggen til Librivox.

librivox rocker

Frigjør en bok fra glømslen, les inn og del på Librivox.org

Jeg synes ideen bak librivox er så god at vi fortjener den her hjemme på berget også. God litteratur lever, selv når forfatteren er død.