Enrich The Digital Itch

Nick Cernis i produktivitetsbloggen putthingsoff.com foreslår å kutte ut bruken av syndikering for oppfølging av materiale på nett, han vil heller bruke e-post. Se posten ”Ditch The Digital Itch: Drop Feed Readers Today”.

Hele putthingsoff.com handler om å gjøre ting som teknologi har forsøkt å gjøre mer effektivt og trivelig litt mindre teknisk og mer handterlig for folk flest. Men å nedjustere rss til epost er virkelig å gå forlangt. Jeg er ingen rss-junike, selv om jeg har vært, men å gå for epost i stede kan ikke kalles noe annet enn en gedigen missforståelse.

Jeg skal prøve å gjøre dette kort, og sette opp argumentene hans, mot mine:

 • Å skaffe seg oversikt over sin sfære pleide å være lett, men nå er ”vår sfære” så stor, da verden blir stadig mindre.
 • Selv om vi har et utømmelig hav av informasjon vi kan drikke av, så betyr ikke det at vi drikke som nordmenn på fest med fri bar.
 • ”Feed readers are attention-seekers, time-hoggers, virtually benefit-free, hard to promote or evangelise, and almost impossible to scale and keep up with as our subscriptions and interests grow”
 • ”What goes up, must come down”. Du blir hva du spiser, putter du for mye bakepulver i bollene, får du store vonde boller. Men det er urimelig å skylle på bakepulveret.
  1. Hvorfor er mail er bedre enn rss på oppdateringer online: (3 argumenter fra tredjeparts kommentarer)

  2. “Cheers Nick. I knew about RSS and feed readers, but I’ve never really understood the advantages. What do they do better than email updates?”
  3. “I thought you said we should all have ‘one inbox to rule them all?’ I do subscribe by email, though. Honest!”
  4. “Yeah, I had a Google Reader account but I stopped checking it after a while. I dread to think how many new posts are waiting for me…”
  1. Hvorfor er RSS bedre enn mail på oppdateringer online:

  2. Mindre påtrengene. Kategorisert sammen med underholdning, ikke i samme boksen som epost, som ofte er jobb/skole/familie-orientert. RSS er ofte klippet slik at vi bare trenger å lese litt for å se om elementet trenger mer av vår tid. Altså tidsbesparende å så hensyn. Her kunne jeg ha dratt det ut..
  3. ”One Inbox to Rule Them All”, ehy? – vell, om du vil, så kan du. Men er det virkelig slik DU vil ha all din digitale informasjon? –Ikke for min del i alle fall. Jeg lker også valgfriheten.
  4. Du får for mange nye elementer i din rss-leser: kvitt deg med noen. Du abonnerer vell ikke på 300 papiraviser? Det burde vell være en pekepinn. Du klarer nok noen flere blogger og nettmagasiner enn papiraviser, men likevell. PS: hold deg unna for tekstintensive rss-strømmer, som vg, dagbladet, bt, slashdot, digg.com, popurls.com osv.
 • ”news readers make the experience of reading updates worse.”
 • Uten noen videre forklaring på denne, kan jeg ikke si annet enn at jeg er uenig.
 • ”Whenever something that should be fun–like reading or sex–becomes some kind of dull duty, it’s usually a sign that you need to change something.”
 • Igjen: kutt ned på kvantitet, prioriter kvalitet.
 • ”The solution is simple: offer email updates only, and let feed reader users subscribe with the buttons in their browser’s address bar.”
 • Vell, det er en løsning på et ikke-eksisterende problem. Det eneste det fordrer er at du bygger en epost-løsning som likner på din rss. Ikke kult i mitt hode.
 • Hvorfor epost opdateringer er bedre:

  • 1. It scales naturally
  • – Tøv. Du vill ikke ha 97 nye meldinger i din rss-leser, ergo du vill ikke ha det i din epostinbox heller.
  • 2. It builds a healthier community
  • – dette er jo usikker på om det er hold i. Det er mulig epost-lesende brukere er mer trofaste, men jeg er usikker. Selv er jeg ikke slik.
 • ”The sad thing is this: news readers breed disinterest. After a short time, you don’t care very much about the actual content of the sites you’re subscribed to.”

Denne lar jeg med vilje være å svre på, men vil peke ut at Nick Cernis forsøk på å iverksette sin idé på putthingsoff.com resulterte i så mange spørsmål etter det forsvunne RSS-ikonet, at han måtte pen sette det tilbake i nettleserens URL-felt.

Illustarsjonen til Nick Cernis artikkel

Dette er illustrasjonen fra Nick Cernis artikkel. Legg merke til setp 3, der mye av kritikken er samlet.

Det trenger ikke være så komplisert.

Det trenger ikke være så koblisert. Her ser du et eksempel på en minimalistisk bruk av rss, kun nok til å holde seg oppdatert på noen få nære ting, men er på ingen måte av en slik karakter at det går ut over produktiviteten. Selv når denne blir 3 ganger så stor, så er det kun snakk om minutter for å holde seg oppdatert.

Mer gjerne aktører kan vi følge på twitter eller facebook, de fleste ihuga digitale aktører finner du slike steder.

Jeg synes jeg fortsatt har mange argumenter i forsvar for RSS’n, men lar de ligge for denne gang. Dette burde være nok for denne gang.

Kan vi med det konkludere i at epost ikke kan erstatte RSS?

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

3 kommentarer til «Enrich The Digital Itch»

 1. Thanks for taking the time to respond and link to my post. I recommend that you look at my comments on a similar article by Men With Pens:

  http://menwithpens.ca/feed-reader-heaven-or-email-hell

  I make some harder-hitting points in the comments that you may find interesting; essentially, you should know that I’m not arguing for email as a replacement for RSS as you’ve written here, but as a healthier alternative that is likely to suit many people better and encourage tidier reading habits.

 2. And thank you for looking through your trackbacks!
  Do you use a rss-reader to do that? Or do you manually open the webpage? ..no you probably get an automatically sent email, right?
  Brilliant, if that is to your liking.

  I also get emails from my web page when something like new comments and trackbacks need handling, and that is ok. My web page is something i consider important enough to be bothered with in my mail.

  Most other issues are more distant, and therefore has nothing to do in my inbox. Like updates from webpages that are not mine. That kind of information should be separated into another category. In this issue, a rss-reader, or even better: the rss-reader included in my mail app. Both apple mail and mozilla thunderbird has this feature. Perhaps even michrosofts email-app. I dunno.

  I consider this a a more tidy, time efficient and superior way of handling subscriptions to online content. Mail (work/personal/school-related, and RSS (more distant subscription to stuff i might like to be updated on, but I don’t have to).

  More can be more.
  More technology can be better is this issue. Mail app to handle (1) mail and (2) important rss, like girlfriend & familys flickr, blogs & youtube..), and a third (3) rss reader for news, magazines, blogs of interest outside the close circle, and so on. This is stuff that you/I just want to read, but don’t have to read.

  I’m glad and impressed that you read my post.
  But I still think we might have to agree to disagree on this. You quite clearly state that «Email updates: [is] better for everyone», «Goodbye orange buttons» & «Email updates: [is/will be/please become.. ?] the new subscription standard» .. and to this I strongly disagree.

  I do like the choice, but I find it easier to teach my mother and uncle how to use a rss reader, than to find mails from slashdot, thedaylymail or flancymagazine in my inbox. The inbox is for mail, and automatically send mail, is 99% of the times stuff I do not want.

 3. You’re right — it’s down to personal preference at the end of the day, and there isn’t a clear-cut ‘right’ or ‘wrong’ way to read online.

  I understand why people choose to split all their incoming attention-seekers over several applications, but simply don’t feel it offers any real advantages. If I don’t have time to read a new blog post I’ve been emailed, I’ll star it for later. There really is a benefit — both in terms of time and convenience — of having everything in one place.

  I think the difference between splitting information across several sources and directing it all at one inbox is largely psychological — people may feel more in control because they get to go to their RSS reader when they choose to instead of having posts come to them by email, but, at the end of the day, they’ve still got to process that information at some point or risk being overloaded.

  It’s an interesting discussion, and I’m always fascinated by the great variety of ways that people manage themselves and their information. Thanks for joining in and for responding so thoughtfully.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *