Hva er retorikkens saks?

Når det er mye man bør gjøre, er det lett å finne mye mann vil gjøre. Det er eksamentid, og høytid for meningsløse, men tøysete gjøremål og tankerekker. Jeg tenker på ”stein, saks, papir”, fordi jeg leser om retorikk fra det så godt omtalte punktlistene fra UiB. (Dansk kilde her, da StudVest er nede..) Jeg synes listene er en fin tjeneste å tilby studentene, men da en del slides fungerer mest som knagger for foreleseren, og gir de lite mening i ettertid. Selv om jeg var der. Da er det lett å avspore.
Denne figuren ble brukt som en illustrasjon for filosofen Zenon om retorikken som den åpne hånd.

Sånn for å friske opp: eloquentia (elocutio) er talerens stil (veltalenhet), mens logica er talens (logiske) argument. I denne figuren, som minner meg om at det er verdensmesterskap i stein, saks, papir for tiden, mangler saksen.
Hva er retorikkens saks mon tro..?

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

4 kommentarer til «Hva er retorikkens saks?»

  1. Kanskje retorikkens saks er ironi. Hvis saksen kan ta stein også altså, f.eks. om steinen er litt myk.

    (kommentar fra ei som har hatt helgen på lesesalen)

  2. Det der tror jeg ikke jeg skjønte noe av Maren. Saksen er ironisk og later som den kan ta stein (hvis steinen er myk)? Tar da papir saks?
    Forvirringen er retorikkens saks, ingen kommunikasjon fÃ¥rstÃ¥s av noen. Anti-retorikk. Læren om den totale forvirring. Ser for meg at pilarer innen denne disiplinen innebære mangel pÃ¥ oksigen og søvn. Tror jeg køyer’n.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *