Kasteboks

En kasteboks er et primitivt minimalistisk fiskeredskap, en «fattigmanns fiskestang«. Den er i stor grad utkonkurrert av moderne fiskestenger, men har noen egenskaper som gjør at den ikke bør gå helt i glemmeboken. Den tar liten plass i sekken, kan brukes både i fersk- og saltvann, er stang og slukboks i et, og er nesten gratis. I tillegg er den morsom å fiske med, og ideel for deg som alltid ivrer etter å «bare ta et kast eller to» for å sjekke forholdene.

Kasteboks

Slik lager du en kasteboks

Alle disse tingene er det rimelig å finne i en bestefars kjeller, sjøbod eller hytte.
Du trenger:

  • En tom ren boks med lokk
  • En trebit egnet til handtak.
    Jeg brukte en bit av et gammelt kosteskaft
  • Nok fiskesene.
    Jeg hører for sier de kan kaste 50-60 meter med kasteboks, men jeg tror ikke jeg kommer lenger enn 30-40m, maks
  • To skruer
  • Swivel med hempe & noen sluker
    swivel sluk

Så må delene settes sammen:

  1. Kutt trebiten til lengde lik som diameter’n på boksen
    (litt mindre, slik at du får den inn i boksen)
  2. Skru skurene inn i trebiten fra hver side av boksen, slik at du enkelt kan holde i trebiten
    Å bruke en syl til å lage hull er en god idé
  3. Fest sene slik du ville ha gjort på en snelle (spoleknute til å feste senes til boksen, og f.eks. en enkel slukknute i swivelen i enden mot sluken.
  4. Putt slukene inn i boksen, putt boken i sekken, og dra på tur!

Slik ser min kasteboks ut:
20140628-143115-52275884.jpg
Når jeg setter på lokket kan jeg ha sluker, ekstra swivel og plastpose inni boksen.
Kastebok med lokket på.

Obs, bokser som har være åpnet med boksåpner.
Her er et bilde jeg fant hos Calgary lokalradios nettside, som viser at du kan bruke bjellans-fiskeboller om du ønsker. I så fall anbefaler jeg å bruke en hammer eller knipetang og banke/knipe inn skarpe kanter der lokket var, du vil hverken kutte seg selv eller fiskesene. En ulempe her er at du ikke får noe naturlig lokk til boksen din.
kasteboks-w

Slik kaster du med en kasteboks

I motsetning til en vanlig fiskestang, er det slettes ikke innlysende hvordan man kaster med en kasteboks. Jeg er usikker på om jeg «har fasit» her, men dette er mine erfaringer:
Da jeg ikke kan si jeg har sett noen kaste med kasteboks, prøvde jeg meg fram. Det krevde en del kløning (i full offentlighet på dampskipsbrygga i Risør, kanskje det er en bedre idé for den blyge å øve i mer skjermede omgivelser).
Som høyrehendt kom det naturlig for meg å holde boksen med venstrehanda. Å så pælme sluken så hardt som mulig med høyrehanda, som du ville ha kastet en tennisball eller baseball, viste seg raskt å være håpløst. Ikke engang prøv.
Å svinge et stykke sene med sluken som pendel langs kroppen funker litt bedre enn å pælme. Det er langt mer presist, men får alt for lite kraft til å kaste langt.
Å svinge et stykke sene med sluken som pendel over hodet (hellikopter?) er bare farlig for deg og dine omgivelser.

Hold kasteboksen i venstrehanda med åpningen av boksen pekende mot høyre. Gi så ut nok sene til at du kan svinge et stykke raskt langs kroppen i sirkler med høyrehanda. Slik skaper du moment. Slipp så taket med høyrehanda (timing er alt, sørg for å sleppe taket når sluken er på vei fra deg – dette kan kreve noe trening i fred og ro), og pek venstrehanda i retningen du kasta sluken, slik slepper du ut sene. Så «sveiver» du inn med høyrehanda, i en bevegelse som føles overraskende likt som å sveive inn med en vanlig fiskestang.

Her er en video av en fyr som viser hvordan det kan se ut:

Lykke til!

Jeg hadde hørt om kasteboks fra «gamle folk» i Risør, men ikke sett en – i alle fall ikke siden jeg var liten. Et søk på nett gir veldig få treff, men denne har både illustrasjoner og forklaring som jeg hadde nytte av.
I år (jeg lagde min boks for et par sesonger siden) fant jeg også en video av en kar som forklarer konseptet (kudos!):

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

2 kommentarer til «Kasteboks»

  1. Jeg er selv oppvokst i Harstad i Troms, men vi tilbragte hver sommer i Lakselv i Finnmark, og dro da ganske ofte på dags fisketurer til forskjellige ferskvenn som barn. Mamma sine brødre, altså mine onkler, fisket alltid med kasteboks, og det var alltid dem som fikk fisk. Vi kunne bytte til samme sluker som dem, eventuelt bytte sluker med dem når de halt inn ørret og røye om hverandre på boksen, men det så ikke ut til å nytte noe særlig. Vi barna fikk også lage egne kastebokser, men som du sier krever det ett vist nivå av engasjement. I tillegg var det jo kulere med stang og åpen haspel.

    Fra i år av planer jeg og fruen at vi skal ha ett mer aktivt friluftsliv med våre barn (6 og 7 år), så en ting er sikkert, kasteboksen min skal brukes fra nå av!

  2. Det er morsomt å høre Kåre. Jeg har hatt min noen sesonger nå, og brukt den hver sommer. Jeg lagde også et par ekstra fine i år, som jeg gav i julegaver til venner. Har pakket min (den på bildet) for tur til Risør i år også. Jeg har fått fisk på den, men hovedsakelig Bergylt (som er en fisk vi vanligvis kaster ut igjen, som er lett å få der sørlandskysten- og skjærgården går brått over i litt dypere vann).

    Hovedkonklusjonen min er at «kostnaden» med å kaste boksen ned i sekken før en ny tur er så lav at jeg ofte har den med, og om ikke annet har noe å aktivisere meg med – det er alltid gøy å fylle en tur med mange aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *