RAW, bilder og virkelighet.

Er digitale bilder et mindre toverdig medium en tradisjonelle 35mm bilder på film og papir?
Jeg mener jo ikke det, på noen måte. Det er likevel verdt å sette opp spørsmålstegnet. Samfunnet (studentersamfunnet i bergen) setter opp debatten ”Mørkerom vs. Photoshop” onsdag 11 april, der skal de ”problematisere fotografiet som håndverk og kunstart.” Jeg gleder meg til dette, jeg gleder meg til å se hvordan et kunstneriske perspektiv på lettheten av postproduksjon (også tidvis kalt manipulering, som jeg gjerne ser blir brukt på bilder der innholdet/”det dokumenterte” faktisk er endret). Det er meningsfullt å si at det ikke er noe du kan gjøre i digital postproduksjon, du ikke kan få til i et tradisjonelt mørkerom. Det er også like gangbart å påpeke den enorm forskjellen i håndverk og egenskaper. Det ER lettere å øke kontrasten i et bilde digitalt. Det er i samme slangen lettere å bytte ut hodet til Oprah Winfrey i photoshop, enn med selektiv eksponering / klipping i et mørkerom. Tilsier ikke dette også at det har blit lettere å lage kunst? Hvis gode manipuleringe kan kalles kunst da?

Jeg har tidligere skrivet om ”fotorealistisk falskhet” der jeg pekte på et eksempel der manipuleringen (og da mener jeg manipulering) endrer, ikke bare på hvordan bildet ser ut, men også skaper et ideal som ikke er oppnåelig for ekte mennesker. Dette har dove (de som lager såpe?) lekt litt med i en snill reklamekampanje (om jeg har missforstått dette rett), med navnet ” Dove Evolution- campaignforrealbeauty.com”.
Denne kampanjen påpeker omtrent det jeg skriv om i fotorealistisk falskhet, men Dove har laget film, det er alltid gøy:


Og så dukker denne opp. En parodi? Må si jeg er litt forvirret, men poenget er småfrekt morsomt. Vakkerhet er et ideal, i øynene til tilskueren..

Jo bedre teknologien blir jo lettere blir behandlingen av mediet. Arbeidsflyten til en fotograf HAR endret seg, som samfunnet påpeker. Et konkret eksempel er RAW formatet, som i mange tilfeller gjør livet lettere for deg som er ute etter de beste resultatene. Jeg prøvde å komme på pro og kontra for RAW under ”RAW eller ikke RAW”. Nå prøver jeg å alltid bruke RAW, men da min lille iBook synes RAW er tungt, mens min PC i heimen godt kan like litt motstand, er det ikke alltid like gøy å laste over 1GB med tøysebilder.

Stadig formaterer jeg maskinene for å teste nye ting, og da må camera raw pluginen lastes ned på nytt. For deg (meg) som trenger å huske hvor danne finnes: den er her.

Til sist slenger jeg med noen bilder, for det er så alt for lenge siden jeg har satt meg ned å faktisk postprodusert noe.
Slide AK

Vinterdag

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *