Babels tårn faller, og urettferdighetene blir synlige for alle. (på flickr)

Vell, uten en demonstrasjon så hadde dett kanskje blitt forbigått i stillhet, men demonstrasjonen er et faktum.

Det har selg slik at flickr.com nå for noen dager siden fikk språkfiler for 6 nye språk, fransk, tysk, italiensk, koreansk, spanske og kinesisk. Tidligere har vi alle kost oss utelukkende med engelsk.

kottke.org påpeker at en av grunnene til at Photolog gjør det like godt som flickr, uten å ha noen særlig spennende funksjoner, er at det har slått an i ikke-engelsk-talende språk særlig i søramerika, er nettopp mangelen på språkvalg ut over engelsk. Vell, nå er ikke det et argument lenger.

Men så; hva skjer når nå et hav av språksvake brukere (beklager alle som føler seg litt slappe i nynorsk i dag), fra hele verden skal benytte det samme rammeverket for deling av kulturskatter (takk for det uttrykket piratebay)?

Jo noen leser faktisk kriteriene for medlemskap, og andre opplever dem i praksis.
Alle er like, men noen er likere enn andre.

If your Yahoo! ID is based in Singapore, Germany, Hong Kong or Korea you will only be able to view safe content based on your local Terms of Service so won’t be able to turn SafeSearch off.

*SafeSearch er en metode for å begrense hvems profiler og bilder som brukere kan se. Hensikten er å unngå ubehageligheter, for alle. SafeSearch moderering av innhold ser dog ut til å være et tveegget sverd. Flickrs filter skaper overskrifter ut over flickr.com.

Altså, ingen pupper til folk i Hong Kong eller Berlin. Vell, det skaper opprør. Debatten raser side opp og side ned. Folk lager demonstrasjonskunst (!), og folk kjefter på hverandre. Det er kanskje ikke det at folk egentlig ikke er så like, men tydeligvis er det ulike regler ulike steder, og det er et problem, også for oss som liker å dele bilder. Et bilde kan både være så mye ulikt, og tolkes ulikt. På tvers av kulturlandskapet skulle man tro at dette var akseptert, men kultur er også politikk og politikk fører til lover. Mange lover ulike lover.

Men, selv om demonstrasjoner ikke er noe nytt på nett, så er som alltid i god stil, flickrsamfunnet et av de mer fargerike, sjekk ut noen av disse:
(eller les mer her)

Og enda noen til, som er verd å se, men som ikke lar seg hotlinke:
http://www.flickr.com/photos/zeitreise/546470009/
http://www.flickr.com/photos/jelens/546763470/
http://www.flickr.com/photos/marietto/546858089/

Grupper popper opp som pop-us i IE.
http://www.flickr.com/groups/againstcensorship
Med samlinger av bilder http://www.flickr.com/photos/-saint-/544723069/in/pool-againstcensorship/

Internasjonalt om nettsensur (ikke om flickr)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4973114.stm

I tyskland er flickr på nyhetsagendaen, mens vi i Norge vil ha mer sensur. Men nå blir heller ikke vi sensurer på flickr da..

Vi får se.

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

Én kommentar til «Babels tårn faller, og urettferdighetene blir synlige for alle. (på flickr)»

  1. Jeg har ikke fått med meg dette, og det var interessant at du skulle skrive om det akkurat nå. For rett før jeg leste dette leste jeg en annen sak om Flickr og sensur, og da jeg startet å lese dette var jeg sikker på at det var det du også hadde skrevet om. Den andre saken jeg leste var at Flickr ikke har tatt til seg en anti-sensur-policy som noen shareholders foreslo (selvsagt ikke, de er jo eid av Yahoo! som gladelig deler ut info om brukerne sine slik at Kina kan arrestere dem, og kanskje til og med torturere dem, selv om disse brukerne er viktige politiske dissidenter) . Da konkurrenten Zooomr hørte om det tok de og implementerte den samme policyen omtrent ord for ord. Du kan lese om dette på Zooomrs blogg.

    Forøvrig er jo dette en veldig interessant sak, helt uavhengig av den andre flickr-sensur-saken. både med tanke på nettets framtid i forhold til landegrenser og lover, og med tanke på hvordan folk finner sammen og bruker nettet til å protestere og kjempe imot en utvikling de ikke liker. Blir spennende å se hva dette vil føre til! Dessverre er jeg redd for at det ikke vil bli noen masse-flukt fra Flickr, selv om de ikke bøyer seg for protestene på noen måte. Det finnes rett og slett ikke noe fullgodt alternativ for de som setter mest pris på de sosiale/community-sidene ved Flickr, og når vi har valget mellom å stå på krava og miste noe vi liker godt i samme slengen, og å bare lukke øynene for urett for å slippe å miste noe, så har vi mennesker en tendens til å velge det siste. Om bare Zooomr hadde bygd ut de sosiale delene som Flickr gjør det så godt på, så kunne de faktisk blitt et slikt alternativ som jeg ønsker meg, for de er veldig gode på mange andre områder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *