Kommunelån

I en samtale nylig dukket Bergen kommunes økning i lån opp. At det er normen for kommuner i ha gjeld er for meg betenkelig (låner folkevelgte penger for å gi oss mer enn vi gir dem i skatter? Det høres ut som noe som burde være et sjeldent unntak..).

I bakhodet hadde jeg også en faktoide om at små kommuner med kraftverk ofte var rike. Da jeg liker tall som grafikk best knota jeg tallene fra «hva-skylder-kommunen-din» (tallene er fra 2008, så altså slettes ikke ny lenger) og plotta dem på kartet med fusion tables:


Grønn er bra, rød er dårlig. Alt unntatt de store grønne ikonene har gjeld.

Det viser seg at kommuner flest har (hadde) gjeld (noen av dem MYE).

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

Én kommentar til «Kommunelån»

  1. I en kommune, som i et foretak med et par ansatte og regelmessige utbetalinger, trenger kommunen som regel kortsiktige lån for å betale for seg. Langsiktige lån har de for investeringer som feks kommunale bygg, tomter, byutviling og næringsutvikling.
    Ja, penger kommer inn og balansen mellom ut og inn er som den skal. Blir det mer ut (i form av feks lån) må drastiske tiltak settes inn for å betale kommunenes forpliktelser. Vi får håpe Bergens politikere og kommunane ansatte vet hva de gjør (og det gjør de sikkert).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *