Kollaborativ desktopp

Hvordan ser vi for oss at dokumenthåndtering ser ut om 5 år? Stemmene som sier at alt vil være online har nylig fått støtte av Google. Google docs & Spreadsheets er nå lansert, og jeg har tatt en nærmere titt.

Det er ikke noe nytt, i og for seg, å jobbe kollaborativt med tekstdokumenter på nett. Vi har sett mange slike produkter, 37signals.com har flere gode eksempler. Tekst i writeboard, prosjektstyring i basecamp og to-do’s i ta-da list. Godt med omtale fikk også goffice, med sin nettversjon av kjente kontorverktøy.

Nå har også google kommet på banen. Hva betyr det? – jo, omfang. Nå får mange vite om denne typen tjenester. Ikke er googles produkter stort bedre enn sine konkurrenter, men de kommer til å bli mer brukt. Det er i alle fall min spådom.

Kan tekstbehandling fungere i en nettleser?
Merkelig nok, ja det kan det. I google docs & spreadsheets funker velkjente hurtigtater (ctrl + b for bold, ctrl + s for save osv), teksten kan lagres både online og lokalt, som .doc, .pdf, openoffice-format og html. Dokumentene kan publiseres på nett, eksporteres til din blogg og, ikke minst deles under skriveprosessen. Dette er virkelig denne måten å behandle tekst på sin store fordel. Selv samtidig redigering i dokumentet fungerer (med visse naturlige problemer). Hvis ønsket tekst skulle forsvinne finner vi også en tidslinje som lagres kontinuerlig, som gjør det mulig å gå tilbake å hente tapt tekst.

Regneark er ganske avanserte greier, skal webteknologi kunne behandle slikt?
Det ser slik ut. Å lage egne ark, legge inne data og trikse med desse, funker fint. Jeg har ikke testet avanserte funksjoner, men det skylles min manglende kompetanse.
Jeg snudde på flisen, og lastet opp et relativt komplisert regneark (en liste for utregning avlønn). Dette går forresten an med både regneark og tekstdokumenter. I mitt kompliserte regneark forsvant den kule funksjonaliteten, men det gikk fint å bygge opp nye kommandoer igjen online.

Videre utvikling.
Vi kommer til å se mer av denne typen distribuert dokumenthåndtering. Det kollaborative aspektet gjør dette til en meget hensynsmessig metode for deling av arbeid som er i en prosess mot et ferdig produkt. Jeg håper at jeg ikke trenger å installere noe office-pakke på mine maskiner om kun få år.
Økonomi. Alltid. Jeg ser for meg at dette kommer til å bli betalingstjenester. I alle fall de som virkelig blir gode. Når dette funker like god som Microsofts sine nåværende produkter (som, selv om jeg er en eplefantast, utvilsomt er Microsofts beste produkt, og et virkelig godt produkt), kommer vi bare til å trenge harddisken til å lage backup på. Realtime er online.

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

Én kommentar til «Kollaborativ desktopp»

  1. Spennende fremtid. Jeg bruker en del Writely.com, fordi jeg flytter mye fra maskin til maskin. Noe problemer av og til med formatering i forbindelse med utskrift, men ellers fungerer dette glimrende. Og det jeg liker best er at jag ikke mister nor, automatisk lagring og sikkerhetskopi er bra. Og det er jo ikke noe problem med sikkerheten, dette skjer på mitt område på serveren. Dog ville jeg vel være forsiktig med altfor følsomt stoff.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *