å betale skatt er ikke så lett som man skulle tro.

Jeg hadde en sommerjobb i sommer som jeg ikke betalte skatt av (frikort), men nå har jeg fått en deltidsjobb som tvinger meg til å betale litt skatt. Jeg måtte på likningskontoret.Jeg er ikke lommekjent i Bergen, og spurte i resepsjonen på et hotell i sentrum, de pleier å vite sånt i private (les: ikke offentlige) resepsjoner, og det gjorde de. Jeg gikk til Likningskontoret. Det som møtte meg først var noen spesielle dører. De åpnet seg automatisk, ved å vri seg mot meg. Det føltes litt rart. Det neste som møtte meg var skilt. Mange skilt. Alt fra 1-8 etasje stappet ned et lite skilt. Det så ut som jeg måtte gå oppover. Jeg gikk opp trappen og så en tytt skilt. Det så ut som jeg måtte gå oppover. Jeg gikk opp enda en trapp, og så ikke noe nyt skilt. Jeg gikk ned igjen. Prøvde en dør, og vips, jeg hadde funnet likningskontoret. Gi meg en pokkers medalje.Kølappsystem, selv uten kø. Ok. Vente litt på det. Kan jo ikke ha kølappsystem uten å bruke det.Damen bak barrikaden kikket på papirene mine. «Jeg tror jeg skal betale litt skatt, så jeg må ha et nytt skattekort» sa jeg. «Det jeg lurer på er, hvor mange prosent jeg skal skrive på det nye skattekortet, jeg ha’kke planer om å få noen baksmell i år.»-«Du må ringe likningskontoret i Risør» sa damen bak barrikaden. «Du sogner ikke til mitt distrikt». «Jammen.. «-«Ok.. men kan du hjelpe meg med hvor mange prosent jeg skal betale, jeg skal klare å fikse resten selv på nettet.»-«Ja på nettet kan du gjøre alt dette selv, du har jo alle pin-kodene her (peker på 4 pin-koder på arket jeg nettopp gav henne)»Jeg begynner å bli temmelig oppgitt. Jeg sier «takk for hjelpen», og tenker med en gang at jeg sa det litt for høyt.å komme ut fra likningskontoret var lett. Trappene nedover var som lagd for aking, glatte, bratte og kjappe. Med all den farten jeg samlet på vei ned trappa fant jeg ut hvordan de rare dørene føltes i motsatt retning. Dørene åpnet seg ved å vri seg fra meg, og jeg ble løftet og kastet ut av svingdørene, ut på fortauet, ut for å komme meg på jobb. Noen må jo jobbe slik at andre kan få penger.Hvis jeg nå får noe ut av likningskontorets websider da.. Jeg håper kundebehandlingen der er bedre en i virkeligheten. Offentlige tjenester blir snart tilgjenglige på nett i større omfang, og om det tilsier at noen som sitter bak barrikader på likningskontoret får sparken, så gleder jeg meg til å peke nese til dem når de sitter på aetat å fyller ut skjemaer. I 3 eksemplarer, med stempel og fingeravtrykk i blod.

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

3 kommentarer til «å betale skatt er ikke så lett som man skulle tro.»

  1. Hehehehe, dette er byråkratzija i praksis:)
    ..og nå blir det mer sosialdemokrati og mindre webløsninger igjen, så det er ingen fare for dette innbarrikaderte vesenet. Ho får ikke sparken med det første! Leve Norge!!

  2. Ja, eller og nei. norge.no (eller hva de nå ender opp med som statens samlede tjenester på nett blir hetene) kommer nok til å bli et skritt i riktig retning. Men om dette vesnet får sparken.. det er det kansje litt verre med. Det er ikke sikkert hun trenger å få sparken heller, men kansje hun kunne bli sendt på smilekurs, lære kundebehandling ol.

    Jeg er sikker på at om hun hadde vært flink i jobben sin (og med mennesker, men det skulle da være samme sak), så kunne hun ha sendt meg smilende ut fra likningskontoret. Det skjedde dog ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *