Slå deg opp med LDAP

Du MÅ HA en bra adressebok, det har jeg mast om før. Å ha oversikt over kontaktdata på mennesker rundt deg er en de geniale fordelene med datateknologi, særlig nå som vi i større og større grad har med oss maskinene ut av kontorlokalene.

NB: denne guiden har skjermbilder som er utdatert, men inneholder pr i dag (jan 2010) oppdatert informasjon om hvordan du setter opp LDAP på UiB.

Hent kontaktdata fra en LDAP-server nær deg

Hent kontaktdata fra en LDAP-server nær deg, rett i adresseboken.

I denne posten viser jeg hvordan du kan slå opp i en navnedatabase i Apple Address Book.
Jeg har mast om dette før, og du kan lese om bakgrunnen og tips & triks for å bygge opp en heftig adressebok i OSX her.

I dag er det LDAP jeg vil peke på. Tidligere har jeg skrevet en konkret guide for oppsett av LDAP i Apple Mail på UiB, så jeg sakser derfra:

Lightweight Directory Access Protocoll (LDAP) er en protokoll (språk) som brukes til oppslag i en katalogtjeneste på en server. Og brukes blant annet i Microsofts Active Directory servere. Den brukes både til spørring og endring på en nettverkstjener (server).

Dette er igjen fra norske wikipedia (se engelsk for videre graving).

LDAP er altså en protokoll for å gjøre oppslag i kataloger. Forvirret? –Slapp av, det er i praksis slett ikke vanskelig. Videre fra engelske wikipedia

The most common example is the telephone directory, which consists of a series of names (either of persons or organizations) organized alphabetically, with each name having an address and phone number attached.

Det er også denne typen katalog vi skal sette opp i adresseboken.

Jeg skal også i denne posten bruke data fra guiden i studentwikien for UiB, men informasjonen om hvordan koble til en LDAP katalog får du av IT-ansvarlig ved din arbeidsplass. Hvis du jobber i en stor bedrift er det overveiende sannsynlig at dere har en slik tjeneste.

Her kommer go’sakene

  1. Åpne adresseboken, og velg ”preferences.. / egenskaper..”.
  2. Klikk på LDAP, og så på det lille pluss-ikonet.
  3. Så inn med data’n som du fikk fra IT-avdelingen. Hvis du går på UiB kan du bruke all data fra eksemplene.

    For eksemplet UiB er data’n du trenger tilgjenglig fra UiBs websider.

    Eller du kan være lat og klippe/lime herfra:

    Host: ldap.uib.no
    Port: 389
    Rotobjekt: dc=uib, dc=no
    o=Universitetet i Bergen, c=NO
    Tegnsett: UTF-8
    URL: ldap://ldap.uib.no/o=Universitetet i Bergen, c=NO

  4. Resultatet ser da slik ut:

    NB: Husk at search base er oppdatert etter at dette skjermbildet er tatt.
  5. Du får opp den nye ”UiB LDAP” som katalog under ”directories / kataloger” helt til venstre i adresseboken.
  6. Ved å søke i søkefeltet får du nå resultater fra hele organisasjonen du jobber i.
    Ganske så kult.

En liten kritikk helt til sist

Jeg finner ingen innlysende måte å hente kontakter fra LDAP-katalogen og over i adresseboken (permenent, og ikke kun som et oppslag). Du får dette til ved å høyreklikke på kontakten og eksportere til et vCard, for så å importere dette igjen. Så du får det til, men det kunne ha vært litt slickere.

Her bruker jeg Sigmund Grønmo som eksempel, men ikke ring ham helt uten videre. Han har sikkert mye å gjøre.

Nå har du alltid navn, mailadresse og telefonnummer på dine kolleger kun et tastetrykk unna.

Oppdatering (jan 2010): Både Kurt og Thomas har nå forklart meg hva som er nytt og endret. Thomas sendt meg dette skjermbildet:
nottveits_settings

Etter en stund fattet også jeg at det er, som Kurt sier, kun rotobjektet (search base) som er endret. Nå er det dc=uib, dc=no Og det er alt som er nytt.

Takk til Kurt og Thomas.

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

7 kommentarer til «Slå deg opp med LDAP»

  1. Grattis med fin og funksjonell blogg igjen! LDAP er kjempekjekt, og virkelig nødvendig i et så stort firma jeg jobber i. Jeg har også fått det på mobilen, jeg har min egen phonebook, men kan når som helst bytte fane og slå opp i adressbook (som er firmaboken). Det windows mobile har klart (som ellers ikke er så fantastisk) er å ha en knapp som heter save to phonebook, når jeg slår opp et navn!

  2. @kjartan at windows mobile har klart det, men apple ikke har fått det med seg i hverken address book eller mail (det går via mail, men da kun etter at en mail en er sendt eller mottatt), er kleint. Man skulle tro at å samle inn relevante kontakter er en av hovedfunksjonene i en adressebok, ved siden av normale oppslag i det som allerede er der.
    Om iPhonen har noe LDAP-greier har jeg ikke testet enda, men det burde den i alle fall ha..

    Ang «ny blogg» er det igjen fortsatt en midlertidig løsning. En mÃ¥ stadig oppdatere wp, og med det bør malen bygges om. Denne inneholder noen ting jeg liker, og ellers har den lite. SÃ¥ planen er Ã¥ (om)bygge resten selv.

  3. Det virker som om LDAP-oppslag har stoppet helt opp nå, eller tar jeg feil? Sluttet i hvert fall å fungere for en tid tilbake, og jeg får det ikke til å fungere igjen.

  4. Jeg tror du har rett Alexander, jeg har også gitt opp å bruke UiBs LDAP på denne måten, nå googler jeg alle jeg skal ha tak i og lagrer den manuelt i adresseboken. Neste oppgradering i så måte er vell å gå over til almanakk på papir..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *