Gjennomsiktighet i Gimp

Ved å bruker viskelæret i gimp, så visker du ikke bare bort de pikslene som befinner seg under musepekeren din, du ”visker også inn” bakgrunnsfargen fra fargepalletten din. I Photoshop fungerer det ikke slik, der visker du kun vekk pikslene fra laget du jobber i. Slik forventet jeg at det fungerte i Gimp også, men nei.

I denne posten viser jeg deg hvordan du får lagene i Gimp til å oppføre seg omtrent som i Photoshop.

Bildebehandlingsprogrammet Gimp sin logo

Gimp er et gratis fritt og åpent bildebehandlingsprogram for windows, mac og linux. Ikke verdens beste program, men «mye for penga». Det koster ingenting, og er ofte mer enn hva du trenger.

Åpne et bilde i Gimp, og dupliser laget som heter Background (altså det eneste laget du har så langt). Gjø så noen tydelige endringer slik at du ser forskjell på de to lagene.

(for eksempel en s-kurve: colors -> curves, og lag deg en svakt kurvet s av linjen som går gjennom histogrammet)

I den grad de to lagene du nå har er rimelig ulike vil gjennomsiktigheten bli tydeligere.

Høyreklikk nå på det øverste laget (det som du lagde s-kurve på), og velg Layer -> Transparency -> Add Alpha Channel. Dette gjør at bruk av viskelæret gir gjennomsiktighet slik som i Photoshop. Bruk nå viskelæret til å viske vekk deler av øverste lag, slik at det under blir delvis synlig.

Husk at lagene kan ha ulik grad av gjennomsiktighet (opacity), og likeledes at viskelæret kan benyttes med ulik grad av gjennomsiktighet. Med opacity 50 på viskelæret, visker du ut 50% av pikslene der du visker. Dette lar deg gjøre de små endringene som gjør den store forskjellen.

Lykke til.

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *