Det digitale mørkerommet – lightroom

Min første prøvesmak på et produkt fra Adobe/Makromedia giganten. Ja, for det begynner å bli en stund siden Adobe kjøpte opp Macromedia. (post fra mars 05) Bildehåndteringsprogrammet Lightroom er det første programmet jeg har testet fra denne kanten siden «2 became 1».Jeg vil først understreke at jeg ikke har brukt mye tid på Lightroom, og at dette ikke er en produkttest av programmet. Lightroom beskrives som et alternativ til Apples Aperture (som jeg ikke har prøvd), og de kan begge puttes i kategorien «digitale mørkerom». Det som også er felles for disse er at de satser mot den profesjonelle fotografen, og legger til rette for raw-formatet. Det alternativet jeg bruker nå heter iView Media Pro fra iView Multimedia. Dette er et glimrende program, meg uten redigeringsmulighetene som overnevnte programmer har. Lightroom Beta – for brukerinvolvering.Lightroom er ikke ferdig, men har blitt sluppet i Beta for å la brukere påvirke videre utvikling. Dette er nytt og spennende fra Adobe/Macromedia. Dette er faktisk første gangen jeg har sett en slik tilnærming fra store utviklere. Som informasjonsvitenskapen tydelig understreker, så er brukerinvolvering en viktig del av utviklingen, og det er gøy å se de store utføre dette mot allmennheten. Utviklerne forteller bl.a. i en promovideo at dette gjøres for at Lightroom skal bli et program for fotografer av fotografer. Det hele klinger godt i mine ører. Jeg ser ikke bort fra at jeg setter meg ned å sammenlikner iView Media Pro med Lightroom på en mer produkttestaktig måte. I så fall vil du finne resultatene her på stavelin.com. I den sammenheng kan jeg røpe at printing i så fall lett vil bli et av Lightrooms store fortrinn. Sjeldent lekkert.

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *