å spionere i all offentlighet.

Jeg har tenkt på det lenge; hvis jeg hadde skrevet et attraktivt dataprogram, så ville jeg har programmet skulle sende info om brukeren til et sted hvor jeg har kontroll over den. Jo mer informasjon, desto bedre. Det er klart jeg ikke er interessert i å snu på kortene her, men det er det som er sannheten. «Sony BMG med mafiavirkemidler for å stoppe piratkopiering« er en overskrift hos mac1.no. Det er her snakk om plateselskapet Sony BMG som har lagt ved en liten programsnutt som fungerer som spion ved noen av sine plateutgivelser. Vi snakker om artister som Ricky Martin og Celine Dion.

Sony BMG sjef Thomas Hesse har i et radiointerview uttalt at «(…) det ikke er noe problem med spyware, malware og rootkits. Folk vet ikke hva det er likevel.», i følge TV2 Nettavisen.//sakset fra mac1.no

Det er ikke overraskende at slik dukker opp, det overrasker meg dog litt at det er lov. Hva skiller dette fra det «jeg-vil-se-mappa-mi-kommunistene» ble utsatt for? Denne saken ble ganske godt dekket av Nettavisen: IT (og gjort kjent for meg via mac1.no) i sakene «Her er virus-cd-ene«, «Forsvarer bruk av virus» og «Du eier ikke musikken din«.Og så leste jeg dagens nyheter fra dagbladet: «Vil bruke antiterror-lov mot fildelere«Det er her snakk om å innføre en internasjonal lov (I EU-parlamentet), som utvider overvåkningen av trafikk på internett. Det er snakk om at internettleverandørene skal logge trafikken og lagre denne i 1 år. Plate- og filmindustrien er litt ivrige etter å bruke denne lagrede loggen til å etterfølge privatpersoner som bryter copyrightloven, på tross av at loven skal innføres for å begrense terror- og barneporno-aktivitet. Det overrasker meg ikke litt engang om det kommer til å bli grining rundt dette. Og ærlig talt, jeg liker det ikke. Den overnevnte loven skal gjennom mølla i EU den 13desember, og den antas å gå gjennom (DB). Den digitale hverdagen er en hverdag der foreldre gjør ungdommen til forbrytere uten å vite det.Vet politikerne hva de godkjenner? Jeg fikk en sterk følelse av at de virkelig ikke gjør det da den mye omtalte «mp3-loven» var opp i stortinget sist vinter. La oss gjette på at en gjennomsnitts EU-parlament medlem er like gjennomsnittlig som en norsk stortingspolitiker, så tørr jeg påstå at de ikke vet hva de godkjenner. Med dette vet de heller ikke konsekvensene.

Industrien forsøker å bruke loven til egen nytte, for å redde en døende forretningsmodell, og basert på spekulasjoner om at fildeling skader platesalget

Dette er det Suw Charman, grunnleggeren av Open Rights Group som sier. Her tror jeg roten til mye av problemet ligger. Platebransjen sliter i den digitale tidsalderen.Som en ensom ulv befant denne faktaopplysningen nederst på dagbladets artikkel:

«¢ En splitter ny studie fra Jupiter Research viser at folk flest laster ned tre ganger så mye ulovlig fra nettet som fra lovlige, digitale musikkforretninger, skriver BBC.

Ja fint. Hva er så årsaken til dette mon tro? Tenke tenke. Hvordan kan jeg få tak i den musikken jeg vil ha på nett? Jeg kan ikke laste den ned gratis fra steder som mp3.com eller andre steder som tilbyr gratis nedlastning, dette enkel og greit fordi slike steder ikke har «kommersiell» musikk, dvs musikk folk vil ha. Apple music store er den enste fornuftige løsningen her, men selv denne har flere store svakheter. Det siste alternativet er å laste ned et fildelingsprogram. Ved å gjøre dette får du ned musikken raskere, i god kvalitet, uten å betale. Om du ønsker deg originalplata (noe man ofte gjør med god musikk) så kan du raske med deg skiva fra platekompaniet neste gang du først tar turen ut fra krypinnet. Faktumet er at det er enklere å bryte (den heller uklare) loven enn å benytte seg av de fraværende lovlige alternativene.

Skrevet av

Eirik

Poster av denne "forfatteren" er fra min gamle blogger-blog. (men også den jeg stadig er logget inn med..)

3 kommentarer til «å spionere i all offentlighet.»

  1. Godt sagt! Og veldig fint å høre at faktisk Nettavisen og Dagbladet har tatt opp disse viktige tingene! Det hadde jeg ikke trodd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *